HHhH BINET, Laurent Himmlers hersens heten Heydrich

Nazikopstuk Reinhard Heydrich, alias 'de beul van Praag' en 'het blonde beest', is uitvinder en uitvoerder van de Shoah, en een van de wreedste nazi's die het Derde Rijk kende. Hij was de chef van Eichmann en de rechterhand van Himmler. Bij de SS noemden ze hem 'HhhH': Himmlers hersens heten Heydrich. In mei 1942 wordt hij in Praag in zijn open Mercedes getroffen door een granaat.

De gevolgen zijn meedogenloos: de granaat is geworpen door de Tsjechische parachutist Jan Kubis, en als represaille worden twee Tsjechische dorpen met de grond gelijkgemaakt, honderden mannen standrechtelijk geëxecuteerd en duizenden vrouwen en kinderen afgevoerd en vergast.

Alle personages die in dit boek voorkomen hebben bestaan of bestaan nog steeds. Alle feiten die worden verteld zijn waargebeurd. Maar achter de beschrijving van de aanslag vindt een andere strijd plaats: die tussen fictie en werkelijkheid. Laurent Binet voert deze strijd met verve.

'Geen vrolijke, wel een indrukwekkende reis in de geschiedenis.' De Nieuwe Meppeler

'Ik vind het een hoogst eng boek, ik vind het een steengoed boek en ik vind het een van de allermooiste boeken die ik de laatste jaren gelezen heb.' - Jan Siebelink

Verkocht
4 van 5
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed
Recensies (8)
" Al lijkt dit niet zo`n gezellig onderwerp voor een zonnige zomer het is een heerlijke dikke pil die zo wervelend geschreven is, dat je het boek niet weg kan leggen. "
Door: Petra van Zijl Meer recensies
Schrijf zelf een recensie > en maak elke maand kans op een mooie prijs!
 
Helaas, er zijn geen exemplaren beschikbaar op dit moment.
Schrijf zelf een recensie

HHhH

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Al lijkt dit niet zo`n gezellig onderwerp voor een zonnige zomer het is een heerlijke dikke pil die zo wervelend geschreven is, dat je het boek niet weg kan leggen.

HHhH

door:

Passie: de schrijver is zo enthousiast over het onderwerp, wil zo graag vertellen over het onderwerp dat hij, terwijl hij over het onderwerp schrijft, je mee neemt in al zijn gedachten, overwegingen, vragen en dus vooral zijn passie. Je merkt hoe graag de schrijver wil vertellen hoe het afloopt, dat je zelf ook heel graag wil weten hoe het afloopt. Het onderwerp, de aanslag op Nazikopstuk Reinhard Heydrich, op zich al heel interessant, wordt dan bijna van ondergeschikt belang.

HHhH

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Een roman over de oorlog. Daar zijn er vele van. Maar zo een als deze heb ik nog nooit eerder gelezen. Waar gaat fictie over in non-fictie? Het lijkt in elkaar over te lopen. Je wordt gegrepen door het verhaal zelf, maar ook door het denkproces van de schrijver. Prachtig. Niet voor niets weken op nummer 1 in de lijst met bestverkopende boeken!

HHhH

door:

"Ee meesterwerk", vermeldt de omslag. Nee dus. Niet zo goed geschreven; de zinnen lopen niet allemaal even soepel. Wat de opbouw betreft, ging de afwisseling van verhaal en zoektocht mij op den duur storen; de daden en gedachten van de schrijver intereseerden mij steeds minder. "Roman" , staat op het titelblad. Qua inhoud vind ik het geen roman, noch een thriller of biografie. Van elle drie soorten zijn veel betere geschreven.

HHhH

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Een zeer goed boek over de geschiedenis van Reinhard Heydrich. Ik vond vooral de opbouw van dit boek achteraf gezien erg goed. Dit is een roman zoals ik nog nooit gelezen heb, dit mede omdat alle overwegingen en gedachtegangen van de schrijver in dit boek terug te vinden zijn. Wel kon ik merken dat dit boek origineel in het Frans is geplubiceerd, er stond een aantal kromme vertalingen in. Maar verder, een prachtig boek!

HHhH

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Hitlers hersenen zijn wellicht geen vrolijk onderwerp voor een roman en schrikt in eerste instantie misschien af maar Laurent Binet weet als geen ander door zijn toon en niet eerder gebruikte stijl een roman te schrijven die je wel uit moet lezen. Door feiten en fictie op miraculeuze wijze met elkaar te verweven houdt de auteur je driehonderdvijftig pagina's in de ban van Hitlers nazibeul Himmler. Voor mij het mooiste boek van 2011.

HHhH

door:

Een prachtig boek. Kost heel even om er in te komen door de bijzondere structuur, maar daarna laat het je niet meer los (in een ruk uitgelezen). Feitelijke geschiedenis wordt op een spannende manier beschreven. Bedoeld of onbedoeld, maar de confrontatie met deze gebeurtenissen geven je ook veel stof tot nadenken over de huidige politieke en maatschappelijke ontwikkelingen.

HHhH

door:

In mijn bibliotheek heb ik een boek (3e druk) van 1987 van de historicus Günther Descher Geb.1941 Studeerde aan de Universiteiten in Duitsland en België. Van zijn hand verscheen 'Reinhard Heydrich Stathalter der totalen Macht'. Het is een uitstekend boek zeer gedetailleerd en had destijds lovende recensies. Het boek van Binet vind ik ook goed geschreven, maar dan als een crimineel roman De daadwerkelijke feiten kloppen en het boek leest zich als een thriller ik heb het in een ruk uitgelezen zo spannend is het geschreven, wat de recensies betreft op de achterkant van de cover kan ik mij enkel aansluiten Wat mij persoonlijk heeft geraakt was de persoons beschrijvingen van de hoofdpersonen. Ik kan dit boek aanbevelen om te lezen.