De gang naar Canossa HOLLAND, T. de westerse revolutie in de elfde eeuw

In de tiende en elfde eeuw voerden de geestelijke en de wereldlijke macht een felle strijd om de hegemonie over het westen, een strijd waarbij ook de Vikingen uit het noorden, de Byzantijnen uit het oosten en de Mohammedanen uit het zuiden betrokken raakten. Toen die twee eeuwen voorbij waren was de weg vrij voor de renaissance van de twaalfde eeuw en voor de geboorte van het moderne Europa. De scheiding van Kerk en Staat was definitief een feit. Maar het had ook heel anders kunnen lopen. Tom Holland beschrijft dit gevecht, waarvan de uitkomst lange tijd onzeker blijft, op zijn bekende meeslepende manier. Hoofdrolspelers zijn paus Gregorius vii en de Duitse keizer Hendrik iv. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor de wrede Denen Gaffelbaard en Knoet, de Normandiƫr Willem de Veroveraar, de verfijnde en wijze Byzantijnse keizerin Theophanu, en de Egyptische kalief Al-Hakim, volgens sommigen de antichrist, volgens anderen de incarnatie van God. En in deze onheilszwangere wereld zijn het Laatste Oordeel en het einde der tijden nooit ver weg Tom Holland (1970) is de bestsellerauteur van Rubicon en Perzisch vuur. Zijn boeken zijn in vele talen vertaald en worden overal met groot enthousiasme onthaald.

Verkocht
0 van 5
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed
Recensies (1)
" Na 'Rubicon' en 'Perzisch vuur' van Holland gelezen te hebben was mij direct duidelijk dat ik 'De gang naar Canossa' ook wilde hebben. En opnieuw is het een prachtig boek: de kenmerkend meeslepende stijl van Holland komt ook hier weer naar voren. Holland heeft het vermogen om grote gebeurtenissen in enkele krachtige zinnen duidelijk te maken waardoor hij veel informatie weet te geven terwijl toch de vaart er in blijft en je als lezer niet het idee hebt overvoerd te worden. 'De gang naar Canossa' heeft overigens een minder 'afgerond' onderwerp dan "Rubicon" of 'Perzisch vuur': het beschrijft feitelijk de gebeurtenissen in Europa (van Constantinopel tot IJsland) in de 10e en 11e eeuw - een periode die de meesten van ons niet goed kennen. Holland maakt echter inzichtelijk dat die periode essentieel is geweest voor het ontwaken van het Westen: de strijd tegen de barbaren werd definitief gewonnen en de kerk vestigde blijvend zijn macht. En zoals gewoonlijk komt Holland weer meer allerlei leuke weetjes aan die soms gewoon grappig zijn (zoals uitleg over het gegeven dat de 11e eeuwse Deense koning Harald Blauwtand zijn naam heeft gegeven aan onze techniek bluetooth) en soms verbazingwekkend (zoals het gegeven dat de Russen afstammen van de Noormannen...). Ik ben inmiddels fan: ieder nieuw boek van Tom Holland zal ik blind aanschaffen. Doe dat vooral ook met dit boek! "
Door: Louis Teunissen Meer recensies
Schrijf zelf een recensie > en maak elke maand kans op een mooie prijs!
 
Helaas, er zijn geen exemplaren beschikbaar op dit moment.
Schrijf zelf een recensie

De gang naar Canossa

door:

Na 'Rubicon' en 'Perzisch vuur' van Holland gelezen te hebben was mij direct duidelijk dat ik 'De gang naar Canossa' ook wilde hebben. En opnieuw is het een prachtig boek: de kenmerkend meeslepende stijl van Holland komt ook hier weer naar voren. Holland heeft het vermogen om grote gebeurtenissen in enkele krachtige zinnen duidelijk te maken waardoor hij veel informatie weet te geven terwijl toch de vaart er in blijft en je als lezer niet het idee hebt overvoerd te worden. 'De gang naar Canossa' heeft overigens een minder 'afgerond' onderwerp dan "Rubicon" of 'Perzisch vuur': het beschrijft feitelijk de gebeurtenissen in Europa (van Constantinopel tot IJsland) in de 10e en 11e eeuw - een periode die de meesten van ons niet goed kennen. Holland maakt echter inzichtelijk dat die periode essentieel is geweest voor het ontwaken van het Westen: de strijd tegen de barbaren werd definitief gewonnen en de kerk vestigde blijvend zijn macht. En zoals gewoonlijk komt Holland weer meer allerlei leuke weetjes aan die soms gewoon grappig zijn (zoals uitleg over het gegeven dat de 11e eeuwse Deense koning Harald Blauwtand zijn naam heeft gegeven aan onze techniek bluetooth) en soms verbazingwekkend (zoals het gegeven dat de Russen afstammen van de Noormannen...). Ik ben inmiddels fan: ieder nieuw boek van Tom Holland zal ik blind aanschaffen. Doe dat vooral ook met dit boek!