De val van het westen MORRIS, Ian Hoelang houdt de westerse dominantie stand?

Ergens rond 1750 ontdekten Engelse ondernemers de verbazingwekkende energie van stoom en steenkool: de wereld veranderde voorgoed. Met de daaropvolgende intrede van fabrieken, spoorwegen en oorlogsschepen werd de wereldwijde macht van het Westen steeds groter. De ontwikkeling van computers en kernwapens heeft de Westerse globale superioriteit verder verstevigd. Nu, aan het begin van de eenentwintigste eeuw, is men echter bang voor de opkomende economische macht van India en China en de (vermeende) teloorgang van het Westen. Om deze mogelijke toekomstvisie te begrijpen, moeten we naar de geschiedenis kijken. Hoe komt het dat het Westen de afgelopen twee eeuwen superieur was, en houdt deze dominantie stand?

Ian Morris geeft in zijn boek antwoord op beide vragen: hij kijkt daarbij naar sociale, geografische, economische en culturele aspecten en zijn boek omspant vijftigduizend jaar geschiedenis. In heldere taal en met grondig beargumenteerde voorbeelden geeft hij duidelijke inzichten. Het zijn niet alleen geografische aspecten of briljante individuen die de loop van de geschiedenis bepalen, maar juist de interactie van alle aanwezige factoren. De val van het Westen omvat de laatste bevindingen van verschillende disciplines – van archeologie tot neurologie – en legt niet alleen uit hoe het komt dat het Westen dominant is, maar voorspelt ook wat de toekomst de komende honderd jaar voor ons in petto heeft.

Verkocht
4 van 5
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed
Recensies (2)
" Om te kunnen verklaren waarom het westen de afgelopen tweehonderd jaar de wereld heeft gedomineerd, is het volgens historicus Ian Morris niet voldoende om alleen te kijken naar de prehistorie of naar de afgelopen paar honderd jaar, maar moeten we de volledige geschiedenis bezien. Dat uitgangspunt heeft een boek van bijna negenhonderd pagina’s over vijftigduizend jaar geschiedenis opgeleverd. "
Door: Kris Burger, selexyz broese Meer recensies
Schrijf zelf een recensie > en maak elke maand kans op een mooie prijs!
 
Helaas, er zijn geen exemplaren beschikbaar op dit moment.
Schrijf zelf een recensie

De val van het westen

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Om te kunnen verklaren waarom het westen de afgelopen tweehonderd jaar de wereld heeft gedomineerd, is het volgens historicus Ian Morris niet voldoende om alleen te kijken naar de prehistorie of naar de afgelopen paar honderd jaar, maar moeten we de volledige geschiedenis bezien. Dat uitgangspunt heeft een boek van bijna negenhonderd pagina’s over vijftigduizend jaar geschiedenis opgeleverd.

De val van het westen

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Wat als Engeland werd overheerst door China en niet andersom? Was Chinees dan nu de grote wereldtaal? In het boek 'De val van het Westen' tekent historicus en archeoloog Ian Morris een vergelijking tussen het Westen en China op, de belangrijkste kandidaat om het Westen in de nabije toekomst als wereldmacht op te volgen. Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: vanaf 2103 zal het Oosten verder ontwikkeld zijn dan het Westen. Morris beschrijft de ‘hele’ geschiedenis van ongeveer 14.000 jaar geleden tot een eeuw in de toekomst. Uit zijn vergelijking blijkt dat het Oosten en het Westen dezelfde ontwikkeling doormaken, maar dat het Westen hier tweeduizend jaar eerder aan begon. Daarvoor gebruikte hij de volgende vier criteria: energieverbruik, verstedelijking, vermogen van informatie verzamelen en oorlogsvoering. Morris maakte een index waarbij hij deze criteria beoordeelde op een schaal van 0 tot 250. Daaruit concludeert Morris dat het Westen zijn ontwikkelingsplafond heeft bereikt. Het Westen heeft een doorbraak nodig, zoals dat met de uitvinding van de stoommachine tijdens de Industriële Revolutie het geval was. Ontwikkeling ligt nauw samen met geografie. Kolen waren toen te vinden in het Westen en het lag aan de Atlantische Oceaan, het toenmalige wereldcentrum. Kijkend in de toekomst filosofeert Morris over twee mogelijkheden: een van grote crises omdat grondstoffen opraken en die van de mogelijkheid van technologische mondialisering, wat een eind kan maken aan hongersnoden en epidemieën. Hierbij spreekt Morris over de mogelijkheid van integratie tussen mens en machine, waardoor onze toekomstige generaties niet meer hoeven te sterven. Als je door soms grappige science-fiction-achtige suggesties heen prikt, blijft een boek staan dat ambitieus de hele mensheid beschrijft en verklaart hoe de wereld op dit moment in elkaar zit en hoe dat invloed heeft op de toekomst. Wie niet terugdeinst voor een vuistdik exemplaar van dit boek krijgt een geschiedenisles die leest als een roman.