Psychotherapie en spiritualiteit SCHREURS, A. integratie van de spirituele dimensie in de therapeutische praktijk

"Psychotherapeuten, (klinisch) psychologen en psychiaters worden in toenemende mate geconfronteerd met patiënten/cliënten met psychische problemen die mede hun oorsprong vinden in het spirituele leven van deze personen. Met name het niet-religieuze deel van de beroepsgroep geeft aan niet te weten hoe deze mensen te behandelen. In de universitaire en beroepsopleidingen wordt aan dit aspect namelijk niet of nauwelijks aandacht besteed. Ten onrechte, zo blijkt uit het feit dat de religieuze en spirituele problematiek inmiddels is opgenomen in de DSM-IV.

Psychotherapie en Spiritualiteit is geschreven met de bedoeling professioneel opgeleide psychotherapeuten en andere hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg op een dusdanige manier in te leiden in het onderwerp, dat zij inzicht krijgen in de positieve of negatieve invloed die spiritualiteit op het therapeutisch proces kan hebben. Het boek verkent de raakvlakken tussen psychotherapie en spiritualiteit. Het helpt de lezer met het vinden van de meest relevante aanknopingspunten tussen beide, en met het verwerven van inzicht in de onderliggende structuren en de daarmee verbonden inherente (zowel positieve als negatieve) therapeutische mogelijkheden. Gezien de omvang en diversiteit van het werkterrein en de daarmee samenhangende problematiek, is er bewust gekozen voor een algemeen kader dat de lezer zelf steeds gedetailleerder zal kunnen invullen naarmate zijn kennis en inzicht verder toenemen door literatuurstudie en ervaringen uit de praktijk.

Dr. Agneta Schreurs studeerde andragologie, theologie en filosofie aan de universiteiten van Amsterdam en Utrecht. Ze werkte als universitair docent en onderzoeker aan de Universiteit van Utrecht en aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, en was enige jaren directeur van de Dr. C. Aalders Stichting. In 1990 promoveerde zij aan de VU op het proefschrift ‘Spirituele begeleiding van groepen’. Momenteel participeert ze in een research-project over spiritualiteit aan diezelfde universiteit, en is ze werkzaam in een privé-praktijk op het gebied van pastorale therapie en spirituele begeleiding."

Verkocht
0 van 5
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed
Recensies Schrijf de eerste recensie.
Schrijf zelf een recensie > en maak elke maand kans op een mooie prijs!
 
Helaas, er zijn geen exemplaren beschikbaar op dit moment.
Schrijf zelf een recensie Er zijn nog geen recensies bij dit boek.