Bloedlanden SNYDER, Timothy Europa tussen Hitler en Stalin

Auschwitz wordt dikwijls beschouwd als hét symbool van de Holocaust, en wellicht van de hele Tweede Wereldoorlog. Maar is Auschwitz wel zo representatief ? In het kamp werden vooral West-Europese Joden vermoord, terwijl veruit de meeste Joodse slachtoffers vielen in Midden-Europa. In het huidige Oekraïne, Wit-Rusland, Polen en de Baltische staten hebben de nazi’s naast ruim vier miljoen Joden ook miljoenen andere burgers systematisch vermoord. Zij werden ter plaatse doodgeschoten. Deze ‘shoah door kogels’ is veel minder bekend dan de verschrikkingen die plaatsvonden in de concentratiekampen.

Verkocht
5 van 5
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed
Recensies (2)
" Waarom zou je nog romans lezen? Moderne historici schrijven minstens zo goed, zo niet beter dan moderne romanciers. Denk aan Ian Kershaw, Adrian Goldsworthy, Tom Holland. Dat geldt zeer zeker ook voor Timothy Snyder. Vergeleken bij de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw is het macaberste horrorverhaal een kinderboek. 'Melmoth de Dolende' (Charles Robert Maturin) komt aardig in de buurt, maar de werkelijkheid in de Oekraïne onder Stalin was vele, vele malen erger. Zo gruwelijk kan geen mens het verzinnen, tenzij hij Hitler of Stalin heet. Hoewel de verhalen vaak zo wreed zijn dat je er koud van wordt, lees je toch gefascineerd verder: Snyder heeft een meeslepende stijl. Hij heeft een groot inlevingsvermogen, maar hij wordt nooit verontwaardigd, melodramatisch of sentimenteel: hij schrijft 'sine ira et studio'. Een welkome aanvulling op de magistrale werken van Ian Kershaw. "
Door: A.M.J.R. Minis Meer recensies
Schrijf zelf een recensie > en maak elke maand kans op een mooie prijs!
 
Helaas, er zijn geen exemplaren beschikbaar op dit moment.
Schrijf zelf een recensie

Bloedlanden

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Waarom zou je nog romans lezen? Moderne historici schrijven minstens zo goed, zo niet beter dan moderne romanciers. Denk aan Ian Kershaw, Adrian Goldsworthy, Tom Holland. Dat geldt zeer zeker ook voor Timothy Snyder. Vergeleken bij de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw is het macaberste horrorverhaal een kinderboek. 'Melmoth de Dolende' (Charles Robert Maturin) komt aardig in de buurt, maar de werkelijkheid in de Oekraïne onder Stalin was vele, vele malen erger. Zo gruwelijk kan geen mens het verzinnen, tenzij hij Hitler of Stalin heet. Hoewel de verhalen vaak zo wreed zijn dat je er koud van wordt, lees je toch gefascineerd verder: Snyder heeft een meeslepende stijl. Hij heeft een groot inlevingsvermogen, maar hij wordt nooit verontwaardigd, melodramatisch of sentimenteel: hij schrijft 'sine ira et studio'. Een welkome aanvulling op de magistrale werken van Ian Kershaw.

Bloedlanden

door:
Waardering Slecht Matig Wel ok Goed Zeer goed

Onthullend boek over de massamoorden in Midden-Europa in de jaren 1933-1945. Timothy Snyder toont ons nieuwe inzichten. De meeste joden bijvoorbeeld stierven niet in kampen, maar gewoon op straat. Daarnaast werden door de nazi's miljoenen andere burgers systematisch vermoord. En ook de Sovjets doodden t.t.v. De Grote Zuivering (1934-1938) miljoenen 'politieke tegenstanders'. Prachtig geschreven.